Liefde is geen relatie tussen twee mensen

WANNEER JE NERGENS AAN GEHECHT BENT, NOCH AAN EEN PERSOON, NOCH AAN EEN GELOOFSSYSTEEM OF EEN LAND, NOCH AAN JE REPUTATIE, JE NAAM OF WAT DAN OOK, WANNEER ER GEEN GEHECHTHEID IS, DAN BEN JE VRIJ.

Het idee om verliefd te worden is een heel gewone en heel lieve fantasie. Veel mensen denken dat de mooiste momenten van hun leven zijn als ze verliefd worden op iemand. Maar ik denk van niet. Het mooiste in het leven is volgens mij de volledige vrijheid om jezelf te zijn. En wanneer je nergens aan gehecht bent, noch aan een persoon, noch aan een geloofssysteem of een land, noch aan je reputatie, je naam of wat dan ook, wanneer er geen gehechtheid is, dan ben je vrij.

De behoefte aan een relatie met iemand is een van de grootste oorzaken van ongelukkig zijn. Daar zijn twee redenen voor:
Ten eerste, omdat we onszelf niet volledig begrijpen, hoe kunnen we dan bij iemand anders zijn? Hoe meer we anderen proberen te controleren, hoe onzekerder we worden en hoe minder gelukkig we zullen zijn.

Ten tweede, als we ons eenzaam voelen, jagen we mensen na. We willen die leegte in ons vullen. Maar wanneer iemand zijn ware aard beseft, voelt hij zich compleet in zichzelf. Hij heeft niets van de buitenwereld nodig om hem gelukkig te maken.

We hebben de neiging om onze eigen verlangens te projecteren op andere mensen: “Als je echt van me hield, zou je dit voor me doen.” Dit leidt tot teleurstelling omdat niemand je verwachtingen, die toch niets met de werkelijkheid te maken hebben, kan vervullen.

Wanneer je beseft dat niemand je gelukkig kan maken behalve jezelf, is dat een grote opluchting. Je bent niet langer gevangen door je verlangens of verwachtingen. Je hoeft nooit meer “als” te zeggen; er ontbreekt niets aan je leven, en je hoeft van niemand anders afhankelijk te zijn voor je geluk.
It takes two to tango. Het is onmogelijk om van iemand te houden als je niet in staat bent om alleen te zijn. Als je niet bij jezelf kunt zijn, kun je ook niet bij een ander zijn. Je kunt jezelf niet delen, want als je het probeert, verlies je jezelf. Dan is er geen vrijheid meer voor je. Je zou je vrijheid hebben weggegeven aan de ander en een slaaf, een gevangene zijn geworden.

Degene die liefheeft verliest nooit iets door lief te hebben; integendeel, hij wint alles. Dat is de paradox. Alleen door het risico te nemen kan men ooit veiligheid vinden. Daarom zijn alleen degenen die alleen kunnen zijn, in staat lief te hebben, te delen en door te dringen tot het diepste wezen van een ander – zonder de ander te bezitten, afhankelijk te worden, in een ding te veranderen of er verslaafd aan te raken. Zij geven de ander volledige vrijheid omdat zij weten dat zij even gelukkig zullen zijn als nu als de ander vertrekt. De ander kan hun geluk niet afnemen omdat de ander er niet voor zorgt.

Liefde is geen relatie tussen twee mensen. Het is een relatie tussen een persoon en zichzelf. Als je van iemand houdt, hou je van dat aspect van jezelf dat je in een ander mens kunt zien. Daarom is die ander zo belangrijk voor je. Daarom is hij of zij je zo dierbaar. Zonder de ander kun je jezelf nooit zien.

De mogelijkheden van liefde liggen niet in een relatie waarin men afhankelijk is van de ander, maar in een relatie waarin beiden onafhankelijk zijn en werkelijk van elkaar kunnen houden – ieder houdt van de ander omdat hij van zichzelf houdt en die ander hem in staat stelt iets meer van zichzelf te zien.

Echt van iemand houden betekent hem zien zoals hij is, zonder enige inspanning van jouw kant om hem te veranderen of anders te maken, en zonder enige verwachting van hem; accepteer hem gewoon zoals hij is. De echte liefde denkt er niet aan het voorwerp van zijn liefde te veranderen; hij houdt ervan zoals het is.

De waarheid is dat je in een relatie niet afhankelijk moet zijn van de ander. Als twee mensen echt verliefd zijn, helpen ze elkaar groeien, dagen ze elkaar uit en halen ze het beste in elkaar naar boven. Je moet geen verslaving aan elkaar creëren. Je moet onafhankelijk en heel zijn, zelfs als je uit elkaar bent – in staat om van anderen te houden als de persoon van wie je houdt er niet meer is.

Een relatie is een verbintenis van twee mensen die elkaars verschillen hebben geaccepteerd en besloten hebben op die verschillen te bouwen. Ze zien ook de negatieve kanten van hun partner, maar in plaats van zich te richten op de negativiteit, kiezen ze ervoor zich te richten op de positieve kanten. In een relatie gaat het erom van je partner te leren en een duurzame band met hem op te bouwen.

Echt van iemand houden is de meest onbaatzuchtige daad die je kunt stellen. Als je van iemand houdt, handel je niet uit angst, behoeftigheid of dwang. Het gaat er niet om wat je van hem kunt krijgen of hoe hij je laat voelen. Je houdt van die persoon omdat die persoon je leven compleet en zinvol maakt – omdat elke dag met hem of haar iets nieuws, spannends en moois in je leven brengt.

Als je tot dit soort liefde in staat bent, straalt het van binnenuit en overal om je heen. Mensen die het ervaren zullen het nooit vergeten en komen altijd terug voor meer. Ze zullen verliefd worden op elk aspect van je leven dat hen raakt – je glimlach, je ogen, je geest – maar het komt allemaal terug op deze liefde die schijnt door alles wat je bent.
Het vermogen om alleen te zijn en te genieten van je eigen gezelschap maakt je klaar voor een gezonde relatie. Als je niet gelukkig kunt zijn als je alleen bent, is de kans groot dat je verslaafd bent aan je partner of een ongezonde relatie met hem hebt. Je zult je verdrietig voelen als ze weggaan of bij je weg zijn, en in je geest zul je afhankelijk worden van hun aanwezigheid voor je geluk. In zo’n scenario voel je je ellendig en eenzaam als de ander vertrekt of er niet meer is.

Het hart is zo groot als de wereld, en als je waar bent, behoort elk levend wezen tot je hart.

We houden zielsveel van je.
Wij zijn hier bij jullie.
Wij zijn jullie familie van licht.

A’HO
Aurora Ray
Ambassadeur van de Galactische Federatie

Vertaling Bron: The Galactic Federation

Scroll naar boven